Start

Hoi,

Fijn dat je onze QR-code gevolgd hebt op zoek naar meer informatie over ons signaleringsplan.

Dit signaleringsplan en bijhorende website is gemaakt voor en door jongvolwassenen van de zeilen 1 en zit momenteel in een testfase.

Het is gemaakt om meer zicht te leren krijgen op jezelf, en specifiek op die momenten waarop emoties en spanning sterk stijgen of dalen (we leggen gaandeweg uit wat we hier precies mee bedoelen). En uiteraard ook om hier anders mee te leren omgaan (als jij dat zelf wil!).
Daarnaast ligt de focus ook op zorg dragen voor jezelf, hierover gaat de achterkant van dit signaleringsplan

De uitleg op deze website is gemaakt ter ondersteuning als je

  • binnenkort in opname komt en je wil voorbereiden;
  • verder wil werken tussen de sessies door;
  • op het einde van je opname, door omstandigheden, niet alle sessies hebt kunnen volgen;
  • na je opname de inhoud terug wil opfrissen.

Tips

  • We hebben gemerkt dat onze vragen en opdrachten best intensief zijn.
    Heb je momenteel al een vol hoofd of ben je al afgeleid?
    Wacht dan even en kom terug als je meer mentale ruimte in je hoofd hebt.
  • Je kan alleen werken, maar ook samen met iemand die je vertrouwt. Zij kennen je immers doorheen goede én minder goede momenten. Samen zie je meer dan alleen.
  • Wil je meer tips voor je start? Klik dan hier.

In het signaleringsplan spreken we nooit van goed of fout. Het is niet onze taak of ons doel om te oordelen over jou. Het is belangrijk dat je meer zicht krijgt op je eigen functioneren. In een tweede stap kan je, als je dat wil, op zoek gaan naar verandering. Hierbij kunnen we je advies geven en ondersteunen.

Vergelijk het even met roken:

hoewel wetenschappelijk bewezen is dat roken schadelijk is, zal een doorsnee roker niet stoppen omdat je sterke argumenten aanhaalt. Als je het rookgerei van een roker verstopt, zal je enkel frustratie krijgen en zal de roker net creatiever worden in het zoeken naar manieren om toch te kunnen roken. Wanneer de roker (al dan niet met hulp) zicht krijgt op de eigen gedragingen en de voor- en nadelen zelf naast elkaar kan zetten, ontstaat misschien wel de wens tot verandering. Een verandering die jullie samen (met vallen en opstaan) kunnen proberen aan te gaan.
Jouw motivatie, jouw wens tot verandering (hoe klein ook) is belangrijk om met een open blik aan deze opdrachten te beginnen.

Dit door ons ontwikkeld signaleringsplan is geen allesomvattende oplossing. Voor ons is het een manier om samen na te denken, nieuwe informatie op één plaats te verzamelen en te kunnen delen met anderen als je dat zelf wil.

We begrijpen dat ieders voorkeuren anders zijn: sommigen werken graag creatief, anderen digitaal of net op papier. Laat je niet tegenhouden!! Alle informatie en opdrachten mag je ook zelf verwerken op een manier die voor jou gemakkelijk of bruikbaar is.

Ontdek de verschillende thema's van het signaleringsplan:

Je signaleringsplan bestaat uit verschillende thema’s. Bij elk deeltje vind je een qr-code terug waarmee je rechtstreeks uitkomt bij de webpagina die je meer uitleg over dat thema geeft. Hieronder lijsten we even alle thema’s voor je op.

Heb je geen signaleringsplan?

Ben je per ongeluk op deze webpagina uitgekomen en heb je geen signaleringsplan? Niet erg, je kan aan de hand van bovenstaande thema’s de tijd nemen om na te denken over jezelf. Op dit moment is ons signaleringsplan niet digitaal beschikbaar.

Je kan een exemplaar vragen aan het team van De Zeilen 1.

Heb je als groep/afdeling interesse in deze methodiek? Contacteer dan Matthias via Matthias.vanderhoydonk@asster.be

Met dank aan

  • Alle collega’s van De Zeilen 1, de afdeling voor jongvolwassenen van psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden.
  • Pyxis, Libra 1, Spika en alle andere afdelingen binnen Asster voor hun inbreng;
  • De dienst communicatie;
  • De  focus- en feedbackgroepen: expertengroepen, patiëntengroepen, familiegroepen en ervaringsdeskundigen;
  • Satelliet K van KPC Genk, het JOVO-netwerk Vlaanderen, de ons omringende PAAZ-diensten en de kennis en ervaring van vele en vele hulpverleners en experten;
  • Kim Haesen (illustraties, lay-out en communicatie);
  • De werkgroep signaleringsplan van De Zeilen 1: Matthias Vanderhoydonk, Alicia Degreef, Kyara Lambrighs en Freya Dasseville.