Als we écht in nood zijn, dan kunnen we als mens niet meer helder nadenken. Dat gebeurt dus niet alleen bij jou, maar bij alle mensen. Op zo’n momenten zou het kunnen dat je in paniek schiet, ondoordachte beslissingen neemt of net volledig stilvalt.
Wat je wel kan doen is je voorbereiden op deze noodmomenten. Hoe beter voorbereid we zijn, hoe ‘makkelijker’ het is om met noodmomenten om te gaan.
BIJVOORBEELD
Vergelijk het met een brandoefening op school: brandoefeningen zijn meestal saai (of zorgen ervoor dat we een halfuur minder les hebben). Maar eerlijk: wist jij voor de brandoefening begon waar de nooduitgangen waren? Hoe breed de brandtrap was? Waar je moest verzamelen eens je uit het gebouw bent?.
Natuurlijk zal je niet kalm kunnen blijven als het ooit écht brandt, maar je weet tenminste welke kant je op moet om de uitgang te vinden…
Jouw noodkaart werkt ook zo. Als we op voorhand kunnen nadenken over wie ons kan helpen, dan is de kans groter dat we effectief hulp kunnen inschakelen als we die nodig hebben. Tegelijkertijd is de noodkaart iets heel persoonlijk. Stel jezelf daarom de volgende vraag: ‘wie kan me komen redden in geval van nood, ongeacht de gevolgen?’
Denk op basis van onderstaande voorbeelden even na wie een plekje op je lijst verdient:
- als ik mijn mama bel toont ze weinig interesse hoe het met me gaat;
- als ik mijn lief bel als ik écht in nood ben is ze er binnen het halfuur;
- als ik mijn lief bel, is zijn stem horen genoeg om terug tot rust te komen;
- als ik al dagen niet uit bed geraak en mezelf niet verzorg, zou mijn beste vriendin dan langskomen?
- kan ik de politie bellen als ik al dagen in mijn bed lig? Of bel ik de politie als ik twijfel mezelf van het leven te beroven?
- als ik alleen op mijn kot zit, me eenzaam voel en eigenlijk niet meer wil leven, zou ik dan 1813 kunnen bellen?
Afhankelijk van in wat voor soort noodsituatie je verkeert, zal je dus andere mensen of instanties kunnen bellen.
Aan de slag!
Vul maximaal vijf personen/organisaties in die je snel kan bereiken in noodsituaties. Noteer het telefoonnummer (en eventueel de website) ernaast.
Tips
- Een tekstbericht sturen voor dringende hulp raden we af. Het is immers best lastig om te zien dat iemand je bericht gelezen heeft, maar (door omstandigheden) niet onmiddellijk antwoordt.
- Je kan deze personen/organisaties ook bovenaan je contactenlijst in je gsm zetten, maar ook in de noodcontactenlijst (Android en Apple) of ze in het snelkeuzemenu van je gsm plaatsen.
- Ben je zelf niet meer in staat om te bellen? Bijvoorbeeld door een epileptische aanval of een dissociatie? Steek dan een duidelijk zichtbare noodkaart in het hoesje van je gsm of in je portefeuille.
- 1813 (ook bekend als ‘de zelfmoordlijn’) is een telefoonnummer dat je volledig gratis en anoniem kan bellen. Deze is achteraf niet zichtbaar op je telefoonrekening.
- Waarschijnlijk ken je wel een aantal organisaties waar je terecht kan als je het moeilijk hebt. Denk aan Overkop, de TEJO-huizen, de CGG’s, het JAC enzovoort. We raden je aan de websites van deze organisaties al eens te bekijken, op zoek te gaan naar wat ze aanbieden, op welke locaties ze zitten enzovoort. Zo kan je ook sneller hulp vinden als je dit nodig hebt.
OM OVER NA TE DENKEN:
Het signaleringsplan dat je nu aan het maken bent, is vooral een werkdocument: een plek om alle informatie die je hebt overzichtelijk samen te vatten. Een document dat jij, deels alleen, deels samen, invult. Vanuit dit signaleringsplan wordt hopelijk gaandeweg duidelijk wat jouw noden zijn; wat jij kan doen in een lastige situatie en wat je van anderen verwacht.
We weten dat niemand ons signaleringsplan zal openplooien op de bus, op het werk of op school: te groot en te opzichtig. Tijd voor jou dus om een zakformaat te maken dat je wel kan meenemen én dat aangepast is aan jouw noden en verwachtingen.
- Neem even de tijd om na te denken wat voor noodkaart past bij jouw noden:
- een kaartje met telefoonnummers op?
- een kaartje waarop anderen kunnen lezen wat ze voor jou kunnen doen?
- een kaartje met een samenvatting van jouw signaleringsplan als je het moeilijk hebt op de bus?
- Of ontwerp je liever zelf een eigen kaartje?
- Zoek op internet even naar ‘noodkaarten’, je vindt er mooie voorbeelden in allerlei formaten en lay-outs.
- Liever een digitale versie van een noodkaart?
Of liever een digitale versie van jouw signaleringsplan?
Kijk dan zeker even naar volgende apps: BackUp (ontwikkeld door: 1813) of Houvast (ontwikkeld door: Rode Kruis Vlaanderen).