Ons doel is niet alleen het verlichten van klachten, maar vooral het versterken van kinderen en jongeren in hun groei en ontwikkeling, zodat zij zich kunnen ontplooien en een betere kwaliteit van leven ervaren. Samen bouwen we aan een stevige basis voor de toekomst.
Binnen SPIKA 1 bieden we observatie en behandeling voor ernstige kinderpsychiatrische, emotionele en/of gedragsproblemen. Er is mogelijkheid tot volledige opname, dag- of nachthospitalisatie.
Jongeren van 12 tot en met 17 jaar met een acuut kinderpsychiatrisch probleem waarbij een korte crisisinterventie of time-out noodzakelijk is, kunnen terecht in de crisis leefgroep. Doelstelling is acute opvang, taxatie en advies. Samen met ouders en verwijzers wordt een verder hulpverleningstraject uitgetekend.
Spika 3 is een intensieve behandeleenheid waar enkel jongeren met een jeugdrechtbankdossier van de provincie Limburg worden behandeld. Binnen deze leefgroep wordt er intensief gewerkt met jongeren die een ernstige/complexe problematiek hebben waarvoor het behandelaanbod binnen de reguliere werking ontoereikend is. De leefgroep telt 7 bedden en 1 crisishervalbed voor jongens en meisjes van 12 tot en met 17 jaar.
Ook jongeren en jongvolwassenen kunnen hindernissen tegenkomen op hun pad naar volwassenheid. Pyxis richt zich specifiek op jongeren en jongvolwassenen tussen 16 en 20 jaar, die kampen met psychische gezondheidsproblemen en moeilijkheden ondervinden in de overgang naar de volwassenheid.
De dienst kinder- en jeugdpsychiatrie – K-Delta - richt zich tot kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar die op verschillende terreinen (school, gezin, vrije tijd enz.) ernstig zijn vastgelopen in hun ontwikkeling en functioneren (gedragsmatig, emotioneel, contextueel) en hiervoor gespecialiseerde kinder- en jeugdpsychiatrische hulp nodig hebben.
Meer informatie over K Delta - KG
Meer informatie over K Delta - KG+
Meer informatie over K Delta - AG
Meer informatie over K Delta - KIT
Meer informatie over K Delta - PG
Mobiel wil zeggen dat er vanuit onze dienst medewerkers na een crisisopname of behandeling ter ondersteuning naar de thuissituatie of de betrokken instelling gaan. Doelstelling hierbij is het opvolgen van de trajecten van de jongeren en zo mogelijk opnameverkortend of opnamevermijdend te werken. Wij werken hierbij nauw samen met de mobiele werking van Ligant, het netwerk GGZ voor kinderen en jongeren in Limburg.
Omdat alle kinderen en jongeren uit verschillende niveaus en richtingen komen wordt er sterk ingezet op persoonlijk onderwijs-op-maat (inclusief erkende examens). De leerinhoud, methode en toetsen worden afgesproken met de thuisschool van de jongere waar hij/zij ook ingeschreven blijft.