Spika 1

Binnen SPIKA 1 bieden we observatie en behandeling voor ernstige kinderpsychiatrische, emotionele. en/of gedragsproblemen. Er is mogelijkheid tot volledige opname, dag- of nachthospitalisatie. Een aanmelding voor opname dient te gebeuren door een andere betrokken hulpverlener zoals bv. huisarts, CGG, CLB, ... en dit in samenspraak met de naasten

Behandelprogramma

Een opname omvat een psychotherapeutisch aanbod met individuele therapie op indicatie. Naast een therapieprogramma in groep is er ook voor elke jongere een persoonlijke begeleider. Jongeren worden verdeeld in 3 leefgroepen: latentiegroep van 6 - 12j, pubergroep van 12 - 15j. en adolescentengroep van 15 - 17j.


Interdisciplinair

anuit een interdisciplinair perspectief (kinderpsychiater, psycholoog, ergo-, muziek- en psychomotorisch therapeut, leefgroepbegeleiding,…) proberen we de problematiek van de jongere in kaart te brengen.

Een team van leerkrachten vanuit ‘de radar’, de ziekenhuisschool, bieden gepaste leerstof aan in overleg met de school. Daarnaast doen ze gerichte observaties rond het schools functioneren. Samenwerking met en begeleiding van de naasten gebeurt door de psycholoog van de leefgroep. Psychodiagnostisch, medisch en kinderpsychiatrisch onderzoek vervolledigen de observatiegegevens.

De interdisciplinaire behandeling wordt zo kort mogelijk gehouden. Het streefdoel is terugkeer naar het vertrouwde milieu van de jongere (gezin, school, buurt, …). Soms is een heroriëntatie op één of meerdere terreinen aangewezen. Daarbij verwijzen we naar andere hulpverleningsinstanties.

Enkel als dit niet mogelijk is wegens de ernst van de problemen, kan langdurige behandeling binnen onze dienst overwogen worden.

Intakegesprek plannen

Contacteer Sonja Heuvelmans (sonja.heuvelmans@ asster.be) of Tine Princen (tine.princen@asster.be). Telefonisch aanmelden kan op maandag en woensdag van 09.00 u. tot 12.00 u. en van 13.00 u. tot 16.00 u. via het nummer 011 78 87 00.